Helene Winther Gjerløw, folkevalgt og gruppeleder MDG Sarpsborg
Fotocredit:

Feil framstilling av Bastø

Når det gjelder energimarkedet, er det lett å peke på strømkabler og skylde på EU for høye priser. Men realiteten er mer kompleks.

31. januar 2025

Jan Petter Bastøe fra Rødt tegner et bilde av EUs fornybardirektiv som en trussel mot norsk suverenitet og kommunalt selvstyre.

Men dette er en feilframstilling. Direktivet stiller faktisk strengere krav til naturhensyn og klimamål enn dagens norske politikk.

Det innebærer ikke en tvangsmessig utbygging av vindkraft, men snarere at saksbehandlingen må effektiviseres, samtidig som naturhensyn styrkes.

Det er verdt å minne om at klima- og naturkrisen krever handling. Å forsinke omstillingen til fornybar energi betyr mer fossil energi, høyere utslipp og større risiko for både miljø og økonomi på lang sikt.

Samtidig må vi selvsagt sikre at utbygginger skjer på en måte som respekterer lokaldemokratiet og ivaretar naturen.

Når det gjelder energimarkedet, er det lett å peke på strømkabler og skylde på EU for høye priser. Men realiteten er mer kompleks.

Strømprisen i Norge styres i stor grad av værforhold, kraftbalanse og våre egne politiske valg. Å være en del av et større energimarked gir oss også stabilitet og forsyningssikkerhet, noe vi har nytt godt av i perioder med lav vannkraftproduksjon.

- «Den beste måten å sikre både natur og lavere strømpriser på er å bruke mindre energi, ikke å motsette seg det grønne skiftet.»

MDG ønsker en energipolitikk som både tar klimakrisen og naturkrisen på alvor. Det betyr mer energieffektivisering, redusert energiforbruk og bedre støtte til sol- og vindkraft, på steder som ikke ødelegger verdifull natur.

Den beste måten å sikre både natur og lavere strømpriser på er å bruke mindre energi, ikke å motsette seg det grønne skiftet. Vi må også oppgradere eksisterende vannkraft der det er mulig uten at det går på bekostning av vernet natur, og utrede mulighetene for kjernekraft som et mulig supplement i framtiden.

Til slutt er det verdt å nevne at når Senterpartiet forlater regjeringen, vil naturen ha en langt større sjanse. SP har gang på gang vist at de prioriterer kortsiktige næringsinteresser over naturhensyn, enten det gjelder rovdyrpolitikk, kraftutbygging eller vern av sårbare områder.

SP er en bremsekloss for en mer ambisiøs klima- og naturpolitikk, som tar framtiden på alvor. I en urolig tid nasjonalt er det også viktigere enn noen gang at Europa styrkes. Med Putin på en side og Trump på den andre.

Det handler ikke bare om energi, men også om sikkerhet og beredskap i en urolig tid. Skal naturen og klima ha den beste sjansen er løsningen å stemme MDG.