Hvem betaler prisen?
En av de mest urovekkende konsekvensene av denne utviklingen, er spørsmålet om hvem som faktisk betaler prisen. Er det vi som lever i dag, eller er det de som kommer etter oss?
Framtidige generasjoner må kanskje håndtere konsekvensene av vår vegring mot å ta upopulære, men nødvendige valg. Hvis naturen taper, hvis klimaet taper – betyr det at også våre barn og barnebarn taper?
Vi ser tendenser til at politiske partier blir mer opptatt av å skape slagord enn løsninger. I et demokrati hvor valgkamper blir PR-strategier snarere enn ideologiske kamper, er det nødvendigvis de beste løsningene som vinner – eller er det de mest salgbare? Kanskje er dette en utvikling vi bør reflektere mer over. Politikk må handle om mer enn stemmesanking
Hvis vi ønsker en politikk som faktisk løser de store utfordringene, trenger vi kanskje ledere som ikke bare sier det folk vil høre, men som også tør å ta de vanskelige, men nødvendige beslutningene. Hvordan kan vi bedre støtte politikere som våger å stå i stormen for det de tror på – selv når det koster dem popularitet?
Det er ikke nok å ha politiske visjoner; de må også omsettes i handling. Hvis politikken i for stor grad reduseres til en popularitetskonkurranse, er det ikke bare framtidige generasjoner som kan tape, men også demokratiet selv.
Så hvor er vi egentlig på vei? Og enda viktigere – hva kan vi gjøre for å endre kursen?