Oskar Smedsrud Sælid, vararepresentant Sarpsborg bystyre, Sarpsborg MDG
Fotocredit:

Vi må sørge for at ord blir til handling

14. oktober 2024

Som ny i bystyret, der jeg nylig debuterte som vara, har jeg fått øynene opp for hvor viktig det er å bidra til lokaldemokratiet.

Å få være en del av beslutningene som påvirker lokalmiljøet, har vist meg hvor mye vi faktisk kan gjøre for å skape et mer inkluderende samfunn.

For meg er Miljøpartiet De Grønne partiet som setter barn og unges oppvekstvilkår i sentrum, og dette er et område jeg brenner spesielt for.

Jeg syns det er viktig å ha en lokal fritidserklæring, særlig fordi vi lever i et samfunn der mange småbarnsfamilier sliter med lave inntekter. Dette fører til at flere barn ikke har mulighet til å delta i fritidsaktiviteter.

Det er en klar sammenheng mellom fravær av psykisk uhelse og følelsen av tilhørighet, og akkurat denne tilhørigheten opplever barn best gjennom fritidsaktiviteter, enten det er fotball, korps eller det lokale mållaget. Ved å sikre midler til deltakelse for barn og unge i slike aktiviteter gjennom fritidserklæringen, bidrar vi til at alle får muligheten til å oppleve fellesskap, uavhengig av interesser eller bakgrunn.

- «Miljøpartiet De Grønne mener at det å sikre gode oppvekstvilkår for alle barn og unge er en av de viktigste investeringene vi kan gjøre som samfunn. Den lokale fritidserklæringen, som bygger på FNs konvensjon om barnets rettigheter, er et sentralt verktøy for å nå dette målet.»

Det er også en klar sammenheng mellom barns psykiske helse og deres mulighet til å delta i aktiviteter sammen med andre. Fritidsaktiviteter gir barn og unge sjansen til å møte likesinnede, oppleve fellesskap og finne sin plass. Det er i disse arenaene de lærer seg mestring, bygger vennskap og utvikler en sunn selvfølelse. Som samfunn har vi et ansvar for å sikre at alle barn får denne muligheten, uavhengig av familiens økonomiske situasjon.

Miljøpartiet De Grønne mener at det å sikre gode oppvekstvilkår for alle barn og unge er en av de viktigste investeringene vi kan gjøre som samfunn. Den lokale fritidserklæringen, som bygger på FNs konvensjon om barnets rettigheter, er et sentralt verktøy for å nå dette målet.

Fritidsaktiviteter gir barn den nødvendige tryggheten og fellesskapsfølelsen som er avgjørende både for deres personlige utvikling og for et bærekraftig samfunn.

Vi har som mål at alle barn, uansett foreldrenes sosiale eller økonomiske situasjon, skal ha muligheten til å delta i minst én organisert fritidsaktivitet. Den lokale fritidserklæringen vi nå skal vedta, er utarbeidet i samarbeid med frivillige organisasjoner og kommunale aktører.

- «Det var ekstra stas å få være med på å vedta den lokale fritidserklæringen. Dette viser at vi som lokalsamfunn tar ansvar for å sikre at alle barn, uansett bakgrunn, skal ha like muligheter til å delta og føle tilhørighet..»

Dette er et viktig skritt for å sikre at ingen barn blir stående utenfor. For å lykkes med dette inkluderingsarbeidet, er det nødvendig med forutsigbare og langsiktige ressurser. Derfor må vi i budsjettet for 2025–2028 sette av midler for å følge opp fritidserklæringen på en bærekraftig måte.

Kultursektoren må få et ansvar for å utvikle og koordinere dette arbeidet, og det må arbeides tverrfaglig for å sikre at vi lykkes. Dette samarbeidet på tvers av sektorer er avgjørende for at vi skal kunne gi alle barn den samme muligheten til å delta og oppleve mestring. Jeg håper at vi sammen kan sørge for at flere barn og unge får muligheten til å delta i verdifulle fritidsaktiviteter, som igjen vil styrke både deres individuelle utvikling og samfunnets bærekraft.

Det var ekstra stas å få være med på å vedta den lokale fritidserklæringen. Dette viser at vi som lokalsamfunn tar ansvar for å sikre at alle barn, uansett bakgrunn, skal ha like muligheter til å delta og føle tilhørighet.